Vitaliteitscoaching
Vitale werknemers,
meer energie op de werkvloer
Het ziekteverzuim onder werknemers gaat de laatste jaren steeds verder omhoog. Inmiddels lijdt 60% van de Nederlanders aan één of meer chronische ziektes (Bron: Nivel). In 2022 lag het verzuimcijfer op 5,6% (Bron: CBS), het hoogste cijfer sinds het begin van de metingen in 1996. Ook het langdurig verzuim groeit. In 2022 kostte ziekteverzuim de BV Nederland ruim 27 miljard euro (Bron: CBS)!
Je wil voorkomen dat jouw medewerkers ook uitvallen. Vitaliteitscoaching kan daarbij helpen. Vitale medewerkers zijn energiek en veerkrachtig. Ze kunnen beter omgaan met verandering en stress, en verzuimen minder vaak. Door met (preventieve) vitaliteitscoaching te zorgen voor het welzijn van je medewerkers, zorg je ook voor meer energie op de werkvloer én daarmee betere bedrijfsresultaten.
Vitaliteitscoaching kan zowel gericht zijn op preventie (voorkomen van verminderde vitaliteit), curatie (herstel van verminderde vitaliteit werknemers) als amplitie (vergroten werkvermogen en vitaliteit alle werknemers).
Voordelen voor organisaties
Bevorderen gezondheid
Afname ziekteverzuim
Minder verzuimkosten
Continuïteit in de organisatie
Optimalisatie in een gezonde organisatie
Gezond en productief langer doorwerken
Duurzame inzetbaarheid
Aan de slag aan de hand van het Persoonlijk Energiedashboard (PED)
Voor ik aan de slag ga met een medewerker breng ik eerst zijn of haar persoonlijke vitaliteit (personal vitality) in kaart. Dat doe ik aan de hand van de volgende vijf pijlers: lichamelijke vitaliteit, voeding, ontspanning, zingeving en sociale vitaliteit.
Op basis van de resultaten maak ik gebruik van een Persoonlijk Energiedashboard (PED) voor de medewerker en ga ik op zoek naar handvatten of oplossingsrichtingen om samen met de cliënt gemotiveerd aan de slag te gaan met duurzame vitaliteit.
““Ik ben pas tevreden als een medewerker weer de energie, motivatie en veerkracht heeft om blijvend alles uit zijn persoonlijke kwaliteiten te halen. Zowel op het werk als thuis.”
Individueel traject
In een individueel traject ga ik aan de slag met de persoonlijke hulpvraag van een cliënt. Samen gaan we op zoek naar verdieping. Door de diepere oorzaak achter de vraag te achterhalen, kan de medewerker duurzame vooruitgang boeken op het gebied van vitaliteit en leefstijl. Zo kan hij of zij weer het beste uit zichzelf halen. Een individueel traject is altijd maatwerk en kan in duur variëren van een maand tot een jaar.
Als blijkt dat een cliënt weinig energie heeft vanwege (chronische) lichamelijke klachten, adviseer ik om als aanvulling de iTeraCare in te zetten. Dit ondersteunt het zelfhelend vermogen.
SanoCall
Een of een paar korte coachingsgesprekken zijn al voldoende om een medewerker op weg te helpen. In zo’n telefonisch coachingsgesprek bied ik de medewerker een luisterend oor en geef ik gerichte, persoonlijke adviezen. Een SanoCall draagt bij aan het vergroten van bewustzijn. Het helpt de medewerker een eerste stap te zetten richting een vitalere leefstijl.